Action Bag Handicrafts

  • 67 vakituista ja 41 kausityöntekijää
  • perustettu 1972
  • tarjoaa työtä vähäosaisille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: puuvilla- ja juuttikankaat
  • käsityötekniikat: ompelu
  • www.prokritee.com

Mennonite Central Committee (MCC) perusti Action Bag Handicraftsin vuonna 1972 Saidpurin kaupunkiin, Luoteis-Bangladeshiin. Toiminnan menestyksen seurauksena Action Bag itsenäistyi vuonna 1991, ja siitä tuli osa Saidpur Enterprisea, johon kuuluu samassa kaupungissa toimiva Eastern Screen Printers. Action Bag työllistää tällä hetkellä 67 naista, jotka valmistavat kotonaan mm. kodintekstiilejä, laukkuja ja kukkaroita. Materiaaleina käytetään juuttia ja puuvillaa. Järjestön säästöjen tuella monet naisista ovat perustaneet omia itsenäisiä yrityksiä.

Halima, ompelija34

Halima meni naimisiin noin 30-vuotiaana. Hänen puolisonsa on kuollut, mutta avioliitosta on 20-vuotias tytär, joka on naimisissa ja pienen tytön äiti. Halima asuu veljensä ja tämän perheen kanssa. Veljellä on kaksi lasta ja taloudessa on yhteensä 12 henkilöä. Action Bagista hän sai paikan tuttavansa kautta. Halima ei ole käynyt peruskoulua mutta hän sai ammattikoulutusta työnantajaltaan. Halima on työskennellyt Action Bagissä jo 20 vuotta. Hän ompelee tuotteita kotonaan, missä veli avustaa häntä. Tulonsa Halima luovuttaa veljelleen talousmenoja varten. Action Bagiltä on mahdollista lainata rahaa suurempia menoja varten. Halima sai lainan tyttärensä häitä varten. Halima aikoo työskennellä Action Bagissä niin kauan kuin jaksaa. Hän kertoo, että toisinaan hän pitää työstään ja toisinaan ei. Työ Action Bagissä on jatkuvaa ja sitä riittää koko vuodeksi.

Työtä ja hyvinvointia naisille

Vuonna 1976 Pohjois-Amerikan mennoniittikirkkojen perustama avustus- ja kehitystyöjärjestö MCC aloitti Saidpurissa perhesuunnittelu- ja ruokintaohjelman sekä perustiyleiskuvaklinikan huonokuntoisimpien lasten kuntouttamiseksi. Koska toiminta ei tarjonnut kestävää parannusta ihmisten elinoloihin, aloitettiin Job Creation -hanke työpaikkojen luomiseksi Bangladeshin itsenäisyyssodassa leskiksi jääneille naisille. Action Bag Handicraftsin perustaminen antoi leskille mahdollisuuden perheidensä elättämiseen.

Action Bagin kohderyhmä ovat huonossa asemassa olevat maaseudun ihmiset – etenkin naiset. Saidpurista ei juuri löydy työpaikkoja, jotka tarjoaisivat naisille toimeentulon ja Saidpur Enterprises on kaupungissa varsin ainutlaatuinen toimija. Aikaisemmin yksinkertaisissa majoissa asuneet naiset pystyvät hankkimaan savitalon, jossa on sähköt ja muitakin hienouksia kuten televisio.

Action Bagissä valmistetaan erilaisista juutti-, juuttisekoite- ja puuvillakankaista laukkuja, kukkaroita ja penaaleja. Action Bag Handicrafts teettää tuotteidensa painokuviot Eastern Screen Printersissä. Kankaat ostetaan paikallisilta markkinoilta sekä pääkaupungista Dhakasta. Noin 60 kotonaan työskentelevän naisen lisäksi Action Bagin tiloissa työskentelee yksi tuotannon työnjohtaja ja kuusi laaduntarkkailijaa, joista yksi osallistuu myös suunnitteluun. Uusia työntekijöitä koulutetaan Action Bagissa kahdesta viikosta kuukauteen kestävän jakson ajan.

Bangladeshilaiseen tapaan työviikko on myös Action Bagissa kuusipäiväinen. Kotona työskentelevillä käsityöläisillä ei ole kiinteää päivittäistä työaikaa ja -rytmiä. He voivat tehdä työtä kotiaskareiden lomassa. Useimmat ompelevat kuitenkin täysiä työpäiviä. Työntekijät on Action Bagissä jaettu kolmeen ryhmään. Kukin ryhmä käy kahdesti viikossa tuomassa valmiit tuotteet Action Bagiin tarkastettaviksi ja hakemassa lisää materiaalia uusien tuotteiden valmistamista varten.

Action Bagin käsityöläiset saavat 70 % yrityksen tuottamasta voitosta. Puolet summasta jaetaan käteisenä ja puolet sijoitetaan jokaisen tuottajan henkilökohtaiseen eläkerahastoon. Loput 30 % voitosta jaetaan hallintohenkilökunnalle saman käytännön mukaan. Työntekijät voivat lainata eläkerahastosta esimerkiksi lasten kouluttamista varten. Saidpur Enterprises kouluttaa työntekijöitään perhesuunnittelussa, sosiaalisessa tiedostamisessa ja terveydenhoidossa.

 

Takaisin Prokriteen tuottajiin.