Baghda Enterprises

  • 201 työntekijää
  • perustettu 1984
  • tarjoaa toimeentuloa maaseudun maattomille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: hamppukookospähkinän kuori
  • käsityötekniikat: narun punonta, neulonta, puutyöt
  • www.prokritee.com

Baghda Enterprises sijaitsee pienen joen varrella Baghdan kylässä eteläisessä Bangladeshissa. Baghda on aloittanut toimintansa vuonna 1984 vastatakseen alueen naisten työntarpeeseen. Se aloitti toimintansa hamppu- ja juuttinarun sekä köyden valmistamisesta ja laajensi sittemmin myös puukäsitöihin. Naiset työskentelevät kotona ja tulevat päivittäin keskukseen palauttamaan valmiita tuotteita ja hakemaan lisää materiaalia uusien valmistukseen. Baghda Enterprises valmistaa mm. hamppunarua, puuleluja, kynttilänjalkoja, hyppynaruja ja kylpykintaita. Baghdan tuotteita suunnittelee ja markkinoi Prokritee.

Nargish Begum, käsityöläinen Artisan story at Bagdha Enterprises project , Agailjhara, Barish

Nargish Begum on 34-vuotias viiden lapsen äiti. Hän on työskennellyt Baghdassa kymmenen vuotta, ja hänestä on kehittynyt taitava hamppunarunpunoja. Kymmenen vuotta sitten Nargishin elämäntilanne oli vaikea: hänen miehensä ei kyennyt elättämään perhettään riksakuskin tuloillaan, ja Nargishin oli haettava töitä.

Nyt hän elättää perhettään ja kokee, että on voinut muuttaa elämänsä suuntaa työnteolla. Nargishin lapset ovat saaneet käydä koulua, ja perheellä on nyt varaa kunnolliseen ruokaan. Perhe on jopa remontoinut kotiaan sekä ostanut uusia huonekaluja. Nargish on myös voinut säästää palkastaan eläkeaikaa varten Baghdan tuotteita markkinoivan Prokriteen järjestelmän avulla. Prokriteelta saatu eläke ja omat säästetyt eläkevarat takaavat Nargishin tulevaisuuden myös sitten, kun työnteko ei enää onnistu vanhuuden vuoksi.

Takaisin Prokriteen tuottajiin.