Biborton Handmade Paper Project

  • 122 työntekijää yleiskuva
  • perustettu 1993
  • tarjoaa työtä ja koulutusta maaseudun maattomille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: vesihyasintti
  • käsityötekniikat: käsintehdyn paperin valmistus ja jatkotuotanto
  • www.prokritee.com

Kristillinen avustusjärjestö Mennonite Central Committee (MCC) perusti Biborton Handmade Paper Projectin vuonna 1993 Agailjaharaan, eteläiseen Bangladeshiin. Maisemaa kuvioivat joet ja lammet, ja Biborton valmistaakin paperia yhdestä Agailjaharan riittoisimmasta luonnonvarasta, vesihyasintista. Vesihyasinttia pidetään harmillisena rikkaruohona, sillä se valtaa helposti vesistöjä.

Biborton työllistää 75 käsityöläistä, joista 40 valmistaa vesihyasintista paperia ja loput 30 tekee erilaisia paperituotteita, kuten valokuvakansioita ja -kehyksiä, muistikirjoja ja onnittelukortteja. Prokritee-järjestö markkinoi ja vie Bibortonin tuotteita ulkomaisille reilun kaupan ostajille. Prokriteen muotoiluosasto myös suunnittelee jatkuvasti uusia tuotteita ja kouluttaa käsityöläisiä valmistamaan niitä.

Angora Begum, paperinvalmistajatyöntekijä

Angora Begum on valmistanut viimeiset viisi vuotta paperia Bibortonissa. Noiden viiden vuoden aikana hänen elämänsä on muuttunut paljon. Ajatellessaan sitä kaikkea, mitä hänellä on nyt, Angoraa hymyilyttää. Näin ole aina ollut.

Angora meni naimisiin nuorena itseään paljon vanhemman miehen kanssa ja jätti köyhän perheensä. Aluksi hänen miehensä pystyi elättämään hänet, mutta sairastui pian, muuttui heikoksi, eikä pystynyt enää työhön. Lääkärit eivät osanneet sanoa mikä Angoran miestä vaivasi.

Tuolloin Angoralla oli jo kaksi lasta, ja hän oli huolissaan siitä, kuinka pystyisi tarjoamaan heille kaiken, mitä he tarvitsivat. Angoran naapurissa asuva nainen tiesi, että Biborton palkkaa naisia, joilla on taloudellisesti vaikeaa. Naapurin ehdotuksesta Angora haki töihin ja sai paikan.

Angoran poika ja tytär käyvät molemmat koulua ja pitävät opiskelusta paljon. Angoran palkka riittää kaikkeen mitä hän tarvitsee ja hän pystyy jopa maksamaan osan miehensä hoidosta ja lääkityksestä. Angora toivoo, että hän jonain päivänä pystyisi maksamaan miehelleen todella hyvän lääkärin, joka pystyisi auttamaan tätä enemmän. Angora myös säästää rahaa ostaakseen jonain päivänä oman maatilkun. Tästä hän unelmoi ja omasta kodista. Ajatellessaan tulevaisuuttaan Angoraa hymyilyttää, sillä hän tietää, että hänellä on nyt varaa tarjota hyviä asioita niille joita rakastaa.

 

Takaisin Prokriteen tuottajiin.