Bonoful Handmade Paper Project

  • 53 työntekijää
  • perustettu 1993
  • tarjoaa työtä ja koulutusta maaseudun maattomille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: hamppu
  • käsityötekniikat: käsintehdyn paperin valmistus
  • www.prokritee.com

Bonoful Handmade Paper Project on perustettu vuonna 1993 vastaamaan käsintehdyn paperin kasvaneeseen kysyntään. Bonofulin tärkein raaka-aine on hamppu. Hampusta valmistetaan paperia, ja paperista edelleen kortteja, valokuvakansioita ja kirjepaperisettejä. Muktagachan alue on otollinen paikka paperiprojektille, sillä erilaisia paperintuotantoon soveltuvia raaka-aineita on runsaasti saatavilla ja maaseudulla asuu paljon työtä vailla olevia naisia. Bonofulissa työskentelee vakituisesti 53 naista. Prokritee-järjestö markkinoi Bonofulin tuotteita sekä huolehtii tuotekehityksestä ja viennistä.

Helena Mitore, paperin valmistaja

Helena Mitore on työskennellyt Bonofulissa neljä vuotta. Hänen tehtävänsä on kuitujen keittäminen, mikä on käsintehdyn paperin valmistuksen olennainen osa.

Ansaitsemallaan palkalla Helena pystyy kustantamaan elämisen itselleen ja tyttärelleen, joka valmistuu pian lukiosta. Helenalla itsellään ei ole ollut mahdollisuutta koulunkäyntiin, minkä vuoksi hän on erityisen ylpeä koulutettuaan tyttärensä.

Naimisiin mennessään Helena oli 11-vuotias. Aviomies oli häntä huomattavasti vanhempi autonkuljettaja samasta kylästä. Elämä vaikutti turvatulta, sillä mies ansaitsi riittävästi koko perheen tarpeisiin. Tyttären ollessa viisivuotias mies alkoi tuntea kurkkukipuja. Sairastettuaan kaksi vuotta mies kuoli kurkkusyöpään, ja Helena jäi yksin suurten lääkärilaskujen ja hautajaiskulujen kanssa. Hän joutui myymään talonsa ja muuttamaan takaisin lapsuuden kotiinsa. Helena teki satunnaisia töitä kylässä, mutta he näkivät nälkää.

Bonoful palkkasi Helenan paperin valmistukseen neljä vuotta sitten.  Säännöllisen toimeentulon turvin hän on onnistunut kouluttamaan tytärtään ja päässyt jälleen omilleen. Oman kodin hankinta onnistui yhteisön voitoista jakamalla bonuksella ja nyt Helena viljelee riisiä omalla maatilkullaan.

Työntekijöistä pidetään huolta

Bonofulissa valmistetaan käsintehtyä paperia pääasiassa hampusta, mutta jonkin verran myös teollisuuden jätepuuvillasta, vesihyasintista ja ananaksen lehdistä. Hamppu sekä ananaksen lehdet saadaan paikallisilta viljelijöiltä ja jätepuuvilla Dhakan tehtailta. Lähes kaikki tuotteet menevät vientiin reilun kaupan ostajille Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Tanskassa, Italiassa, Japanissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Suosituimpia vientituotteita ovat lahjakassit, valokuva-albumit ja kortit.

Bonofulin kohderyhmä on maaseudun maattomat naiset. Suurin osa tuottajanaisista on perheittensä pääasiallisia ja usein myös ainoita elättäjiä. Työntekijöille tarjotaan koulutusta, ja he voivat ottaa projektista edullista lainaa. Naiset ja miehet saavat Bonofulissa saman palkan samasta työstä. Prokriteen periaatteiden mukaisesti projektin tuottamasta voitosta osa jaetaan vuosittain työntekijöille bonuksina. Usein bonukset käytetään talojen korjaamiseen.

Osa projektin tuottamasta voitosta laitetaan työntekijöiden eläkerahastoon, josta heille maksetaan tietty summa heidän lopettaessaan työt. Säästöistä on myös mahdollisuus lainata esimerkiksi myötäjäisiä varten. Jokaisen vuoden lopulla projekti järjestää kaikille työntekijöille tarkoitetun piknikin viidakkoon tai muuhun mukavaan paikkaan ja Ramadanin päättyessä järjestetään tanssia, näytelmiä ja perinteistä ohjelmaa. Hyvässä taloudellisessa tilanteessa Bonoful myös avustaa vuosittain jonkin verran paikallisia yhteisönkehittämisohjelmia.

Aika ajoin lääkäri käy tutkimuskäynnillä projektissa. Työtapaturman sattuessa työntekijä viedään lääkäriin ja kulut maksetaan. Työntekijän sairastuessa töissä sairaus hoidetaan, mutta jos työntekijä sairastuu kotona, se on hänen omalla vastuullaan. Ensimmäisen lapsen syntyessä työntekijä saa kolmen kuukauden äitiysloman ja hänelle maksetaan palkkaa yhden kuukauden ajalta. Toisen lapsen syntyessä työntekijää saa yhä samanpituisen loman, mutta palkkaa ei tuolta ajalta makseta. Alle 6-kuukautiset lapset saa ottaa mukaan töihin.

Tuottajien työaika on aamukahdeksasta viiteen iltapäivällä kuutena päivänä viikossa. Yhden ja kahden välillä iltapäivällä on lounastauko. Joskus aamukahdeksasta yhdeksään on oppitunti. Tuotantotilat ovat avarat ja valoisat. Työtilojen lisäksi alueelta löytyy mm. konferenssihuone, luokka ja ruokailuhuone. Sisätiloissa on tuulettimet.

Paperinvalmistusprosessissa käytetään joitain kemikaaleja, kuten lipeää, ja värjäyksessä Prokriteen suosittelemia turvallisia värejä. Aluksi hamppu putsataan ja pilkotaan käsin. Hamppusilppua keitetään tämän jälkeen 2,5 tuntia. Puuvillaa ei tarvitse lainkaan keittää, vaan se menee suoraan seuraavaan vaiheeseen, jossa kuitua pehmennetään lipeällä ja muutamilla muilla kemikaaleilla. Tässä pehmennysvaiheessa kuitu muuttuu selluksi. Sellu pestään, minkä jälkeen se voidaan nostaa papereiksi. Märkä paperi puristetaan ja kuivataan. Lopuksi paperista valmistetaan kortteja, lahjakasseja, valokuva-albumeita ja muita tuotteita.

 

Takaisin Prokriteen tuottajiin.