Eastern Screen Printers

  • 38 vakituista ja 16 kausityöntekijäätyöntekijä
  • perustettu 1986
  • tarjoaa työtä vähäosaisille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: käsintehty paperi, kankaat
  • käsityötekniikat: silkkipaino
  • www.prokritee.com

Eastern Screen Printers (ESP) aloitti vuonna 1986 MCC:n projektina, jolla pyrittiin luomaan työpaikkoja Saidpurin alueen köyhälle väestölle. Vuonna 1991 se liittyi osaksi Saidpur Enterprisesia. Eastern Screen Printers työllistää vakituisesti 38 henkeä, pääasiassa naisia. Lisäksi kiireisinä aikoina tarjotaan työtä 16 kausityöläiselle. Eastern Screen Printers valmistaa erilaisia painotöitä kankaalle ja paperille. Raaka-aineena käytetään teollisuuden jätemateriaalina saatavasta juuttikuidusta tai rikkaruohona kasvavasta vesihyasintista valmistettua paperia, mitä hankitaan Prokritee-järjestön yhteydessä toimivilta reilun kaupan tuottajaryhmiltä, kuten Shuktara Handmade Paper Projectilta. Työntekijöille maksetaan päiväpalkkaa, joka kasvaa työkokemuksen myötä. Tuotteisiin kuuluvat muun muassa onnittelukortit ja lahjapaperit.

Shiuly, painotyöläinen

Shiuly on syntyperäinen saidpurilainen. Hän on naimisissa ja yhden pojan äiti. Perhe asuu miehen veljien ja iäkkäiden vanhempien kanssa seitsemän hengen taloudessa. Shiuly puolisoineen elättää palkkatuloillaan muita perheen jäseniä. Shiulyn työpaikaltaan saamien bonusten ansiosta perhe kykeni hankkimaan junaradan varresta edullista maata ja rakentamaan talon.

Koulua Shiuly on käynyt kymmenen luokkaa. Puolitoista kuukautta kestäneen koulutusjakson jälkeen hän on työskennellyt ESP:ssä painotyöntekijänä. Saidpurissa ei ole naisille juuri ansaitsemismahdollisuuksia, ja Shiuly onkin työpaikastaan äärettömän kiitollinen. ”They are the best!”, kuvailee hän työnantajiaan. Työpäivä kestää kahdeksasta viiteen ja töitä on kuutena päivänä viikossa. Töitä on silloin, kun tilauksia on riittävästi ja jos töitä ei ole, Shiulyn perhe lainaa rahaa työnantajalta. Shiuly on lainannut rahaa mm. tulvan vahingoittaman talonsa korjaustöitä varten. Vuodessa on kymmenen lomapäivää, jotka Shiuly pitää yhden silloin, toisen tällöin.

yleiskuva

Painotuotteita käsityönä

Eastern Screen Printers valmistaa onnittelukortteja ja lahjapapereita sekä tekee painotöitä Action Bagille ja Prokriteen tuottajille. Omaa tuotantoaan varten käyttämänsä käsintehdyn paperin ESP hankkii reilun kaupan tuottajilta Shuktaralta, Bonofulilta ja Bibortonilta.

ESP:ssä on työsuhteen aluksi koulutusjakso. Työntekijöiltä edellytetään luku- ja kirjoitustaitoa. Pääosa vakituisista painotyöntekijöistä on naisia. Työntekijöistä kaksi vastaa laaduntarkkailusta ja yksi keskittyy suunnitteluun. Työaika on aamukahdeksasta viiteen iltapäivällä. Ylitöistä maksetaan korvaus, ja työpäivän aikana on tunnin pituinen ruokatauko. Työntekijöitä tuetaan taloudellisesti mm. terveydenhoitokuluissa. Vakavissa sairastapauksissa voidaan maksaa 50 % hoitokuluista Board of Trusteesin päätöksellä. Työntekijät saavat myös apua luku- ja kirjoitustaidon opettelussa sekä perhesuunnittelussa.

 

Takaisin muihin Prokriteen tuottajiin.