Joberpar Enterprises

  • 70 työntekijää
  • perustettu 1984
  • tarjoaa työtä ja koulutusta maaseudun maattomille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: vesihyasintti
  • käsityötekniikat: käsintehdyn paperin valmistus
  • www.prokritee.com

Joberbar Rope and Twine Project aloitti toimintansa vuonna 1984 köyden valmistuksesta, mutta siirtyi vuonna 1990 tuottamaan kookostuotteita. Tämäkin kuitenkin hylättiin tuottamattomana. Vuonna 1993 projekti sai nimen Joberbar Enterprises ja se keskittyi valmistamaan tuotteita vesihyasintista tehdystä paperista. Suosittuja tuotteita ovat vesihyasinttikorit, onnittelukortit ja paperienkelit. Joberbar työllistää vakituisesti noin 50 käsityöläistä. Jobeparin tuotteita kehittää Prokritee-nimisen kansalaisjärjestön muotoiluosasto. Prokritee myös huolehtii tuotteiden markkinoinnista reilun kaupan ostajille.

Kajol, paperinvalmistaja työntekijä

Kajol meni naimisiin 17-vuotiaana. Hänen sulhasensa oli 20-vuotias mies samasta kylästä ja heillä oli paljon yhteisiä suunnitelmia. Kajolin mies kuitenkin kuoli sydänkohtaukseen vain vuosi häiden jälkeen ja Kajol jäi yksin. Kajolin sukulaiset lähettivät hänet Bangladeshin pääkaupunkiin Dhakaan, missä hän työskenteli kuusi vuotta kangastehtaassa ja valmisti vaatteita ulkomaanmarkkinoille.

Erään kerran Kajolin ollessa palaamassa kotiin, hän joutui veneonnettomuuteen ja mursi toisen jalkansa useasta kohdasta. Onnettomuuden jälkeen Kajol ei voinut enää palata tehtaaseen töihin. Jalan parannuttua Kajol löysi kuitenkin töitä projektista, joka valmisti juuttinarua. Työskentely oli mahdollista kotoa käsin ja Kajol työskenteli kotonaan kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen hän sai töitä Joberbar Enterprisestä.

Kajol ottaa nyt osaa perheensä talouteen ja on huojentunut pystyessään elättämään itsensä. Hän on jopa pystynyt hankkimaan pienen maatilkun, jolla voi kasvattaa riisiä. Kajol nauttii työskentelystä yhteisön muiden naisten kanssa. Kajolin elämässä on ollut aika, jolloin hänellä ei ollut työtä ja kaikki näytti hyvin synkältä, mutta nyt hän aamuisin kävellessään töihin ajattelee kaikkea sitä, mitä hänellä on.

 

Takaisin Prokriteen tuottajiin.