Shuktara Handmade Paper Project

  • 71 vakituista työntekijää
  • perustettu 1988
  • tarjoaa työtä vähäosaisille naisille
  • käytössä olevat raaka-aineet: luonnonkuidut, jätejuutti
  • käsityötekniikat: käsintehdyn paperin valmistus, askartelu
  • www.prokritee.com

Bangladeshin kaakkoisosassa Fenin kaupungissa sijaitseva Shuktara Handmade Paper Project on perustettu vuonna 1988. Yhteisö valmistaa käsintehtyä paperia juutista ja hampusta, joita kasvaa alueella. Paperista valmistetaan edelleen lehtiöitä, muistikirjoja, kirjepaperia, kortteja ja valokuvakansioita. Shuktaran tarkoitus on työllistää alueen köyhää väestöä.

Joshna Khatun, paperituotteiden valmistaja

Joshna Khatun on työskennellyt Shuktarassa jo yli 12 vuotta. Näiden vuosien aikana hänellä on ollut mahdollisuus tehdä työtä paperin tuotannon eri vaiheissa. Joshna on älykäs, taitava ja arvostettu työntekijä. Tuottajilla on oma ryhmä (Producer Management Committee), jonka puheenjohtajana Joshna toimii. Hän arvostaa sitä luottamusta, jota hänen työtoverinsa ovat hänelle osoittaneet ja ottaa toimensa tosissaan. Ryhmä pitää huolen siitä, että tuottajat ovat tyytyväisiä, ja että asioista ja ongelmista keskustellaan. Tärkeitä asioita ovat mm. tilaukset, tuotteiden laatu, työntekijöiden hyvinvointi ja työolot. Kokoukset nauhoitetaan, jotta keskustelut voidaan välittää myös johdolle.

Paperinvalmistuksen pioneeri

Shuktara on Mennonite Central Committeen johdolla aloitetun paperinvalmistuksen pioneeri. Fenissä aloitettiin vuonna 1984 käsintehdyn paperin valmistaminen pienessä, kokeellisessa mittakaavassa. Muun muassa jätejuutin, jätepuuvillan, vesihyasintin ja banaaninlehden soveltuvuutta paperin raaka-aineeksi kokeiltiin. Jätejuutti havaittiin kaikkein parhaaksi ja taloudellisesti kannattavimmaksi materiaaliksi, ja vuoden 1988 lopussa Shuktara Handmade Paper Project aloitti juuttipaperin tuotannon. Myös muista materiaaleista valmistetaan pieniä määriä paperia. Jätejuutti ostetaan Fenin ja sen lähiympäristön tehtailta, vesihyasintti ja banaaninlehdet paikallisilta markkinoilta, hamppu 200–300 kilometrin päästä Barisalista ja jätepuuvillaa hankitaan mm. Dhakan ja Chittagongin vaatetehtailta. Kaikkia raaka-aineita on hyvin saatavana.

Tuotannossa työskentelee 71 vakituista työntekijää. Kun tilauksia on paljon, projektiin palkataan osa-aikaisia työntekijöitä lisäavuksi. Shuktarassa on oma suunnittelija, joka osallistuu myös hallintotehtäviin. Yhteensä hallinnossa työskentelee viisi ihmistä, joista yksi on nainen. Seitsemän tuotantotyöläistä ja kaksi hallinnon edustajaa muodostaa työryhmän (Producer Management Committee), jonka kautta työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Käytäntö on sama kaikissa Prokritee-järjestön tuottajaryhmissä.

Shuktarassa työskennellään kuutena päivänä viikossa klo 8-17. Työpäivään kuuluu tunnin mittainen ruokatauko. Shuktaran tilat ovat suojassa, omalla aidatulla alueellaan. Naiset kokevat projektin alueen turvalliseksi ja liikkuvat siellä vapaasti ilman huivia. Alle kaksivuotiaat lapset saa ottaa mukaan työpaikalle.

Työntekijöiden lapset käyvät koulua. Fenissä vain noin 60–70 % lapsista menee kouluun. Bangladeshissa luokat 1-5 ovat kaikille ilmaisia. Sen jälkeen poikien pitää maksaa koulunkäynnistä jonkin verran, mutta tytöille koulu on edelleen ilmaista aina kahdenteentoista luokkaan asti. Tällä päätöksellä Bangladeshin hallitus kannustaa vanhempia tyttöjen kouluttamiseen.

Yhteisön tuottama voitto jaetaan Prokriteen yleisen käytännön mukaisesti kolmeen osaan. Yksi osa annetaan vuosittaisena käteisbonuksina työntekijöille, toinen osa laitetaan jokaisen henkilökohtaiseen eläkerahastoon ja kolmatta osaa käytetään kulujen kattamiseen aikoina, jolloin tilauksia ei ole. Työntekijät käyttävät saamansa bonuksen esimerkiksi talojensa korjaamiseen tai lehmän ostamiseen. Sairastapauksien varalle maksetaan kuukausittain tietty lisä palkan yhteydessä.

 

Takaisin Prokriteen tuottajiin.