Auro Ganesh Stone Cravings

  • pienyritys
  • käytössä olevat raaka-aineet: luonnonkivi, vuolukivi
  • käsityötekniikat: kivenveisto

Pondicherryssa Etelä-Intiassa syntynyt Rajasekar on kivenveistäjämestari ja pienyrittäjä. Hänen uransa alkoi, kun naapurikylässä Aurovillessa toimivan New Creation yrityksen ranskalainen omistaja Andre palkkasi hänet. Rajasekar pääsi kivityökoulutukseen Mamallapuramiin ja työskenteli tämän jälkeen New Creationissa, kunnes 1990-luvun lopulla Andre teki hänestä yrityksen jatkajan. Andre lahjoitti hänelle kiviveistämön koneiston ja pyysi jatkamaan työllistäen vanhat työntekijät. Uuden yrityksen nimeksi tuli Auro Ganesh Stone Carvings. Tällä hetkellä Auro Ganeshissa työskentelee 10 miestä kivikäsityöläisinä ja kolme naista toimistossa ja myymälässä

työntekijäVuonna 2005 yritys rakensi uuden tuotantotilan, jonka yhteydessä on moderni myymälä. Lainaa jouduttiin ottamaan rakentamista ja uusia koneita varten. Uusi myymälä on kuitenkin houkutteleva ja sen ohi kulkee paljon turisteja matkallaan Aurovillen keskukseen. Lisäksi yritys on löytänyt kanavan myydä käsitöitään reilun kaupan asiakkaille Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

G. Munuswami, kivenveistäjä

G. Munuswami on kotoisin Mamallapuramista, mutta on muuttanut vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Pondicherryyn, koska siellä on paremmat mahdollisuudet lasten kouluttamiseen. Hän suunnittelee siirtävänsä lapset englanninkieliseen kouluun, kun nämä ovat vanhempia. Munuswami itse kävi koulua viisi vuotta, mutta meni sitten töihin, koska hänen maatyöläisenä työskennelleellä isällään ei ollut varaa kouluttaa lapsiaan. Ammattitaitonsa Munuswami oppi kivimestarilta Mamallapuramissa ollessaan 15-vuotias. Nykyisen työnsä Auro Ganesh Stone Carvings -yrityksessä hän löysi ystävänsä kautta. yleiskuvaMunuswami työskentelee kahdeksan tuntia päivässä. Työpäiviä kuukaudessa on 26 ja lomapäiviä vuodessa kahdeksan. Työ on vakituista ympäri vuoden. Työmatkat Munuswami kulkee moottoripyörällä.

Munuswami arvelee voivansa tehdä tätä työtä enää 10 vuotta, koska näön ja käsien tarkkuus heikkenevät iän myötä. Lopetettuaan työnteon hän aikoo palata Mamallapuramiin, avata vaikkapa kaupan ja istuksia siellä. Munuswami haluaisi poikansa jatkavan samassa ammatissa kuin hän itse, jotta traditio pysyisi hengissä. Hän suunnittelee pojan laittamista Mamallapuramissa kuuluisaan oppilaitokseen, jossa on 8-vuotinen kivenveistäjän koulutus. Munuswamilla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta säästämiseen, mutta hän toivoisi voivansa saada rahaa säästöön nimenomaan lastensa takia.

 

Takaisin Fair Giftin tuottajiin.