Bethany Colony

Bethany Colony Leprosy Association

  • 96 työntekijää
  • perustettu 1965
  • kansalaisjärjestö
  • leprasairaiden kylä, joka pyrkii parantamaan jäsentensä toimeentuloa ja yhteiskunnallista asemaa
  • käytössä olevat raaka-aineet: puuvilla
  • käsityötekniikat: kankaan kudonta, ohuen nauhan kudonta, ompelu, kasvivärjäys

IMG_6378Bethany Colony Leprosy Association on leprasairaille perustettu yhteisö Andhra Pradeshin  osavaltiossa Etelä-Intiassa. Bethany Colonyn perustivat yhteiskunnan ulkopuolelle jääneet leprapotilaat yhdessä englantilaisen kehitysyhteistyöjärjestön kanssa vuonna 1965, ja nykyään se tarjoaa toimeentuloa ja sosiaaliturvaa erilaisten ohjelmien kautta noin 1000 ihmiselle. Bethany Colony myös kampanjoi lisätäkseen ihmisten tietoa leprasta.

Lepraa sairastaneiden on usein vaikea palata takaisin tavalliseen elämään ja saada työtä lepraan liittyvien ennakkoluulojen vuoksi. Lepra on kuitenkin nykylääketieteen keinoin täysin parannettavissa, ja 90 prosentilla maailman ihmisistä on luonnollinen immuniteetti tautia vastaan. Bethany Colony on leprasairaille tärkeä paikka, sillä useat heistä on eristetty yhteisöstään, ja heidän on vaikea saada töitä.

Bethany on voittoa tavoittelematon yhdistys. Englantilaisilta ja saksalaisilta hyväntekeväisyysjärjestöiltä saatujen lahjoituksien avulla yhteisön jäsenille perheineen on rakennettu omat talot sekä rahoitettu terveydenhuoltoa, lääkkeitä, vanhusten ruokailua ja Bethanyn koulua. Kylässä on oma kokoontumistila, klinikka, koulu, keittola ja ruokasali sekä kirkko. Kaikki yhteisön asukkaat muodostavat kyläkomitean, jossa päätetään yhteisistä asioista, kuten uusista jäsenistä ja varojen käytöstä. Käsityötuotteiden tuotanto on eriytetty omaksi taloudelliseksi yksikökseen.

Bethany Colonyn käsityötuotanto työllistää 96 kutojaa ja ompelijaa, joista suurin osa on naisia. Osa heistä on invalidisoituneita, ja he työskentelevät voimiensa mukaan vain muutaman tunnin päivässä. Työntekijät saavat yhden lapsen ilmaisen päivähoidon Bethanyn omassa päiväkodissa ja pienemmät saavat olla äitiensä mukana tuotantotiloissa. Työntekijöillä on myös eläkerahasto. Vanhempia ihmisiä työllistetään siivous- ja puutarhanhoitotehtäviin muutamaksi tunniksi päivässä. Kevyt työ antaa vanhuksille mahdollisuuden osallistua yhteisön viihtyisyyteen ja hyvinvointiin aktiivisina osapuolina sekä ansaita perheelle lisätuloja.

Bethanyn tuotteet ovat puuvillaisia kapeasta kudotusta nauhasta ommeltuja kasseja ja kangaspuissa kudostusta kankaasta valmistettuja pöytäliinoja ja vauvankantoliinoja. Valtaosa työntekijöistä on erikoistunut kutomaan kasseihin käytettävää nauhaa pienissä kangaspuissa. Bethany ostaa värjäämättömän langan Rajasthanin osavaltiosta ja värjäyttää sen Chiralan kaupungissa 10 kilometrin päässä Bethanysta. Värit ovat kemiallisia. Bethanyssa on myös oma värjäämö jossa on mahdollisuus värjätä langat luonnonväreillä.

Työvaiheissa ei käytetä värjäystä lukuun ottamatta vettä. Sähköäkin kuluu hyvin vähän, sillä tuotteet ommellaan polkuompelukoneilla ja kangaspuut ovat käsikäyttöisiä. Yhteisön muussa käytössä kuluva vesi kierrätetään kasvien kasteluun. Bethany sijaitsee meren rannalla ja pohjaveteen on vain kolme metriä matkaa, joten Etelä-Intiaa vaivaava kuivuus ei ole ongelma. Yli jäävät kankaat myydään paikallisesti ja muu jäte hyötykäytetään polttamalla energiaksi generaattorissa.

Takaisin MESH:n esittelyyn.