Palam Rural Center

  • 45 työntekijää
  • perustettu 1978
  • kansalaisjärjestö
  • pyrkii parantamaan nahkatyöläisten kastiin kuuluvan ryhmän elinoloja
  • käytössä olevat raaka-aineet: nautaeläinten ja vuohen nahka, kasviöljyt, eteeriset öljyt, mm. neempuun öljy
  • käsityötekniikat: perinteiset nahkatyöt, saippuan valmistus

Palam Rural Centre on vuonna 1978 perustettu käsityöläisyhteisö, joka työllistää Intian kastitonta väestöä. Palam sijaitsee Etelä-Intiassa, Veerapandin kylässä. Palam Rural Centren perusti 43 perhettä ja tällä hetkellä se on laajentunut jo 130 perheen yhteisöksi, joka valmistaa nahkatuotteita ja kasviöljysaippuaa sekä pyrkii monipuolisesti edistämään jäsentensä hyvinvointia. Sana ”palam” tarkoitta tamilin kielellä ”siltaa”. Palamin perustajat valitsivat nimen edustamaan toivoa, joka heille tarkoitti sitä, että keskus yhdistäisi köyhän ja rikkaan kansanosan. Toisaalta Palam on lyhenne sanoista People’s Association for Leather and Allied Manufacture.

IMG_2872

Jesudoss, suutarimestari

Daniel Jesudoss kuuluu muiden Palamin jäsenten tavoin nahkatyöläisten kastiin ja on tehnyt koko ikänsä nahkatöitä. Jesudoss on luku- ja kirjoitustaidoton mutta hyvin ammattitaitoinen ja valmistaa Palamin nahkatöiden näytteet. Palamissa Jesudoss on työskennellyt lähes 30 vuotta. Hän asuu äitinsä, vaimonsa ja kahden aikuisen tyttärensä kanssa omassa talossa Palamin asuinalueella. Toukokuussa 2007 Jesudoss vieraili Suomessa maailmankauppojen kutsumana ja antoi käsityönäytöksiä mm. Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingissä ja Reilun kaupan markkinoilla Joensuussa. Matka oli Jesudossin ensimmäinen Tamil Nadun osavaltion ulkopuolelle ja samalla hänellä oli tilaisuus tavata Palamin asiakaita Italiassa ja Saksassa.

Yhteisön voimin koronkiskureita vastaan

Melkein kaikki Palamin jäsenet perheineen asuvat yhteisön keskuksen Palam2tuntumassa. Keskuksessa on koulu, kirkko, toimisto- ja tuotantotiloja sekä viljelymaata, jolla kasvatetaan ruokakasveja. Palam on lahjoittanut talot kodeiksi jäsenilleen. Jäsenille tarjotaan myös puhdas juomavesi ja ilmainen terveydenhuolto. Palam tarjoaa omassa koulussaan hyvät edellytykset opinnoille, rohkaisee jatko-opintoihin ja tukee opiskelukustannuksissa. Nuoren polven kouluttamista ja vapauttamista kastin asettamista rajoituksista pidetään Palamissa ensiarvoisen tärkeänä. Koulutuksessa painotetaan kielitaitoa ja tietoteknisiä valmiuksia.

Koronkiskonta on osa intialaista arkea ja on koskettanut myös Palamin jäseniä. Yksityiset rahanlainaajat perivät antamistaan lainoista jopa yli 100 prosentin korkoja. Harva velallinen pystyy maksamaan takaisin pelkkiä korkoja enempää ja köyhä jää nopeasti velkaloukkuun, josta on mahdotonta päästä pois. Koronkiskontaan liittyy vielä tänä päivänä myös seksuaalista hyväksikäyttöä, ihmiskauppaa ja elinkauppaa. Koronkiskonta on laitonta ja Palamissa päädyttiin aikanaan oman lainarahaston perustamiseen jäsenten auttamiseksi. Rahastosta saa korotonta lainaa, joka on maksettava takaisin kymmenenä lyhennyksenä.Palam

Palam järjesti myös tapaamisen alueen rahanlainaajien kanssa, joille tehtiin selväksi, että yhteisö ei hyväksy koronkiskontaa, vaan vie tällaiset tapaukset oikeuteen. Palam pystyy haastamaan rahanlainaajat koulutettujen jäsentensä avulla ja on turvassa väkivallalta.

Tuotanto

Intialaisessa kastilaitoksessa on neljä pääkastia eli varnaa ja näiden ulkopuolelle jäävät kastittomat dalitit, sekä maan alkuperäisväestö, heimokansalaiset eli adivasit. Alakasteja, jateja, on tuhansia. Myös kastittomat on jaoteltu työperäisesti alakasteihin. Ihminen syntyy tiettyyn kastiin, joka määrää hänen elämänsä: mitä työtä voi tehdä, kenen kanssa mennä naimisiin ja missä asua. Palamin jäsenet ovat daliteja ja kuuluvat perinteisiä nahkakäsitöitä tekevään madhari-ryhmään.

Palamissa on valmistettu perinteisiä intialaisia nahkasandaaleja, laukkuja ja muita nahkatöitä vientiin 1970-luvulta asti. Nahkatuotteet kuuluvat tuotevalikoimaan edelleen mutta niiden kysynnän hiipuessa 1990-luvulla opeteltiin lisäksi saippuan valmistus, joka on nykyisin Palamin pääasiallinen tulonlähde.

Palam valmistaa palasaippuaa, jonka raaka-aineet ovat kokonaan kasvikunnan tuotteita. Erilaiset tuoksut saadaan eteerisistä öljyistä.